Onderhandeltips voor woningverkopers

Financieringen en Verzekeringen

Onderhandeltips voor woningverkopers

Op het moment dat u uw huis wilt verkopen, moet u in wezen onderhandelen. Meestal doen makelaars dat al voor u, maar u kunt het ook doen.

Wilt u uw woning verkopen of biedt u deze zelf te koop aan? Dan kunnen gedadigden uw huis bezichtigen en een bod uitbrengen. Een hoger bod vergroot de kansen van de potentiële kopers. Reageert u op een bod door een tegenbod te doen, dan bent u al in de fase van onderhandelen terechtgekomen.

Haal profijt uit de onderhandeltips die het Yesildalteam u geeft.

 1. Stel uw onderhandelingsruimte vast
  Wilt u uw huis verkopen voor minimaal € 300.000, dan is het handig om vòòr het verkooptraject na te denken over de prijs die u wilt vragen. Bepaal dus de onderhandelingsruimte. Doe dit ook voor andere dingen dan alleen de prijs. Mag de potentiële koper uw gordijnen overnemen of zijn die inbegrepen in de vraagprijs? Maak een helder lijstje waarin staat wat er meetelt in de vraagprijs.
 2. Focus op de pluspunten van uw huis
  Benoem alle pluspunten van het huis, maar leg uw focus op de aantrekkelijke kanten. Dat kan gaan om de garage, parkeerplekken, de vernieuwde toiletten of badkamer, de grote verzorgde tuin waar veel zon komt of uw zolder. Uw onderhandelingspositie is sterker als u alles kunt benoemen. Maak er geen langdradig verhaal van, wees bondig en concreet.
 3. Weet wat u wilt
  Reageer met een tegenbod op een bod. Vertel NOOIT aan de tegenpartij dat deze als enige/eerste een tegenbod deed. Vertel ook niet dat er ruimte is om te onderhandelen. De koper kan hier namelijk op terugkomen. Als u stellig bent in uw wens m.b.t. de verkoopprijs, dan gaat de tegenpartij sneller erop in.
 4. Niet teveel druk zetten
  Onderhandelen is soms een groot spel. Partijen zetten elkaar onder druk. Dringend advies hierbij is: doe dit niet te veel en forceer beslissingen niet. Als u de koper dwingt akkoord te gaan met een bod van u, dan houdt deze hier meestal een onbehaaglijk gevoel aan over. De kans dat u een potentiële verkoper kwijtraakt, is dan groot. En zeg nou zelf: zou u er voldoening uithalen om iets op een gedwongen manier te regelen?
 5. Respect tonen
  De tegenpartij toont interesse in uw huis en u wilt uw huis binnen afzienbare tijd kwijt. Omdat twee partijen afhankelijk van elkaar zijn in deze dynamiek, is het advies: bejegen elkaar met respect. De gunfactor is heel belangrijk in deze kwestie: als u vriendelijk en benaderbaar bent, dan zal het allemaal makkelijker gaan en gunt de ander u sneller iets.

Voor hulp en steun bij uw onderhandelingsproces voor het verkopen van uw huis, bel naar 010 484 33 11 of mail naar info@yesildal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *