Is het verstandig om nu een huis te kopen?

Financieringen en Verzekeringen

Is het verstandig om nu een huis te kopen?

De laatste tijd is de meest gestelde vraag: is het verstandig om nu een huis te kopen? Logisch, want we hadden te maken met het coronavirus. In dit nieuwsbericht geven wij u graag antwoord op die vraag.

Het coronavirus had een grote impact op Nederland (en alle andere landen). Wie juist vanaf maart 2020 of erna een huis wil kopen, vraagt zich terecht af: moet ik nu wel een huis kopen of loont nog een beetje wachten?

U verwacht het wellicht niet, maar juist nu is een huis kopen heel interessant. En dat om de volgende redenen:

Lage hypotheekrente
De hypotheekrente is momenteel laag. Deze zal wellicht stijgen. Hoe lager uw rente is, hoe lager uw maandlasten zijn. En zo’n lage maandlast maakt de gedachte om nu een huis te kopen aanlokkelijk. De rente is een wezenlijk onderdeel bij het berekenen van uw maximale hypotheek. U kunt een deel van uw inkomen besteden aan woonlasten, daar zijn grenzen aan om financiële problemen te voorkomen. Met een lagere rente zijn uw maandlasten beheersbaar. En dus mag u meer lenen.

Kosten koophuis
De prijzen van woningen zullen waarschijnlijk minder hard stijgen. De verwachting is niet dat een grote prijsdaling plaatsvindt. Het woningtekort is te groot en de hypotheekrente is laag. Volgens banken is het een denkbaar scenario dat in de tweede helft van het jaar de huizenprijzen stijgen.

Er is nog een factor. Mensen die hun woning voor maart 2020 (voor de coronaperiode) in de verkoop hebben gedaan, zijn op zoek naar zekerheid en meestal allang al blij als ze hun woning kunnen verkopen. Woningverkopers zijn nu minder kritisch en accepteren een lager bod sneller.

Concurrentie is minder
Veel mensen durven nu geen wonign te kopen. Ondernemers hebben hun bedrijf moeten sluiten en er zijn veel mensen werkloos geraakt. In verband met de 1,5-metermaatregel vindt men het geen goed idee om in deze periode een woning te bezichtigen, alhoewel die voorzichtigheid ook weer afneemt. Verhuizen gebeurt nu gewoon minder. Dat betekent concreet: minder concurrentie, meer kans voor geïnteresseerden.

Huizenmarkt is krap
De vraag is groter dan het aanbod als het gaat om een huis kopen. Dat is al jaren zo in Nederland.

Een huis moet passen bij uw situatie, levensstijl en financiën.

Wilt u het liefst nu kopen, maar heeft u toch nog twijfels? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseur. Mail naar info@yesildal.nl, u krijgt nog dezelfde dag een reactie. U mag ook bellen naar 010 484 33 11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *